Sidebar

Renginio pradžia: 2023-04-19 11:00
Renginio pabaiga: 2023-04-19 14:00

Balandžio 19 d. 11 val. VU Gyvybės mokslų centro R-401 auditorijoje (Saulėtekio al. 7, LT-10257 Vilnius) ŠARŪNAS PAŠKEVIČIUS anglų kalba pristatys disertaciją „Augaluose susintetintų farmacinių rekombinantinių baltymų preparatų, aktyvių prieš gramneigiamas patogenines bakterijas, kūrimas “ biochemijos mokslo krypties daktaro laipsniui gauti. Mokslinė konsultantė – dr. Aušra Ražanskienė.

Disertacijos anotacija: .

Opėjant bakterijų atsparumo antibiotikams problemai, didėja naujos kartos antimikrobinių medžiagų poreikis. Bakteriocinai, bakterijų koduojami antibakteriniai baltymai, žudantys filogenetiškai giminingas bakterijas, yra daug žadanti antibiotikų alternatyva. Šioje disertacijoje daugiausia dėmesio skiriama modulinių bakteriocinų iš gramneigiamų bakterijų identifikavimui, charakterizavimui, gamybai ir jų galimo pritaikymo žmonių ir gyvūnų infekcijoms gydyti tyrimui. Tyrimo metu identifikuoti, klonuoti, pagaminti augaluose ir išgryninti Pseudomonas ir Stenotrophomonas bakteriocinai. Visi tirti bakteriocinai buvo veiksmingi in vitro, o atrinkti aktyviausi piocinai patvirtino savo, kaip antimikrobinių medžiagų, potencialą in vivo, sėkmingai gydydami infekuotas Galleria mellonella lervas. Atlikus poras formuojančių piocinų domenų sumainymo eksperimentus, sukurti pranašesni chimeriniai piocinai. Chimerinis piocinas S5-PmnH buvo išbandytas dviejuose ligų modeliuose. Į akis lašinamas S5-PmnH efektyviai gydė peles nuo Pseudomonas aeruginosa sukelto keratito, o intranazalinis S5-PmnH veiksmingai naikino pelių plaučius kolonizuojančias P. aeruginosa bakterijas. Apibendrinus visus rezultatus, manome, jog augaluose pagaminti bakteriocinai yra perspektyvi antibiotikų alternatyva patogeninių gram-neigiamų bakterijų kontrolei.

 Disertacijos gynimą stebėti galite naudodamiesi šia nuoroda.

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos