Sidebar

Renginio pradžia: 2022-10-21 11:00
Renginio pabaiga: 2022-10-21 13:00

2022-10-21

11val. VU Gyvybės mokslų centro R-102 auditorijoje (Saulėtekio al. 7, LT-10257 Vilnius) EVELINA POLMICKAITĖ-SMIRNOVA gins disertaciją „Redoks ir fotoaktyvių junginių antibakteriniai tyrimai” biologijos mokslo krypties daktaro laipsniui gauti. Mokslinis konsultantas – dr. Žilvinas Anusevičius.

Disertacijos anotacija:

Didėjantis bakterijų atsparumas antibiotikams paskatino ieškoti alternatyvių gydymo priemonių. Viena iš perspektyviausių antimikrobinių strategijų yra pagrįsta aktyvių deguonies formų susidarymu. Disertacija apima redoks aktyvių junginių (nitroaromatinės, chinoninės, heterociklinės di-N-oksido struktūros) antibakterinio aktyvumo tyrimus bei fotodinaminę inaktyvaciją (FDI). Parodyta, kad naujai susintetinti benzotriazino di-N-oksido struktūros priešvėžinio agento tirapazamino (TPZ, WIN 59075) analogai, 3-amino padėtyje turintys acetilo ir metoksikarbonilo pakaitus, pasižymi ~4–30 kartų stipresniu antibakteriniu aktyvumu nei chloramfenikolis ir nitrofurantoinas. Nustatyta, kad TPZ junginių kombinacijos su ciprofloksacinu arba nitrofurantoinu turi adityvų bei sustiprintą (dalinį ar pilnai sinerginį) antibakterinį poveikį. Kiekybinė struktūros-aktyvumo ryšio analizė parodė, kad nitroaromatinių ir TPZ junginių slopinantis poveikis stiprėja, didėjant jų elektrofiliškumui. Darbe taip pat buvo tirtas 5-aminolevulino rūgštimi indukuotas porfirinų kaupimas Salmonella enterica bakterijose. Fluorescencinės spektroskopijos metodu įvertinti ląstelėse sukauptų bei į inkubacijos terpę išskirtų porfirinų santykiniai kiekiai. Nustatyta, kad FDI sukelia tiek ląstelių viduje likę, tiek į terpę pašalinti porfirinai. Disertacijoje pateikti rezultatai prisidės prie efektyvesnių gydymo strategijų kūrimo, kartu apsisaugant nuo atsparumo išsivystymo.

Disertacijos gynimą stebėti galite naudodamiesi šia nuoroda.

 

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos