Sidebar

Renginio pradžia: 2022-09-30 15:00
Renginio pabaiga: 2022-09-30 17:00

15val. VU Gyvybės mokslų centro R-103 auditorijoje (Saulėtekio al. 7, LT-10257 Vilnius) GEDMANTĖ RADŽIUVIENĖ gins disertaciją „ HER2 onkogeno amplifikacijos ir raiškos variacijos šaltinių nustatymas” biologijos mokslo krypties daktaro laipsniui gauti. Mokslinis vadovas – prof. dr. Arvydas Laurinavičius, mokslinis konsultantas – prof. habil. dr. Juozas Rimantas Lazutka.

Disertacijos anotacija: Žmogaus epidermio augimo veiksnio 2-asis receptorius (HER2) yra svarbus predikcinis ir prognozinis invazyvaus krūties vėžio žymuo. HER2 geno amplifikacijos ir baltymo raiškos naviko audinyje heterogeniškumas yra viena pagrindinių netikslaus HER2 būklės vertinimo ir neefektyvios terapijos priežasčių. Naviką infiltruojančių limfocitų buvimas ir jų pasiskirstymas naviko mikroaplinkoje yra prognoziškai svarbūs sergant krūties vėžiu, tačiau skirtinguose šios ligos potipiuose duomenys yra prieštaringi.
Disertacijoje, krūties navikuose, kuriuose nustatyta HER2 paribinė baltymo raiška, HER2 geno raiškos vidunavikinį heterogeniškumą įvertinome automatizuotais fluorescencinės in situ hibridizacijos analizės algoritmais ir nustatėme naujus kiekybinius heterogeniškumo matavimo rodiklius, leidžiančius įvertinti HER2 signalų variaciją krūties vėžio ląstelėse. HER2 baltymo ir kitų krūties vėžio imunohistocheminių (IHC) žymenų raiškos heterogeniškumą tyrėme ir jo prognozinę reikšmę nustatėme taikydami skaitmeninę vaizdo analizę ir šešiakampių gardelių analitiką. Nustatėme nepriklausomus prognozinius HER2 ir estrogenų receptorių vidunavikinio heterogeniškumo rodiklius, kurie papildė krūties vėžio klinikos ir patologijos parametrus bei pranoko kitus kiekybinius IHC žymenų vertinimo rodiklius. Taip pat įvertinome CD8+ limfocitų pasiskirstymo krūties vėžio mikroaplinkoje rodiklius ir jų prognozinę vertę: CD8+ sąveikos zonos imunogradiento rodikliai, įvertinantys antinavikinį imuninį atsaką HER2 neamplifikuotuose navikuose, pranoko patologijos ir IHC rodiklius bei patikimai ir nepriklausomai stratifikavo pacientes į prognozines grupes.

Disertacijos gynimą stebėti galite naudodamiesi šia nuoroda.

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos