Sidebar

Renginio pradžia: 2022-09-30 11:30
Renginio pabaiga: 2022-09-30 14:30

11:30 val. VU Gyvybės mokslų centro R-102 auditorijoje (Saulėtekio al. 7, LT-10257 Vilnius) EGLĖ ŽALYTĖ gins disertaciją „Atsparumo feroptozei molekuliniai mechanizmai kasos vėžio ląstelėse” biologijos mokslo krypties daktaro laipsniui gauti. Mokslinis vadovas – dr. Jonas Cicėnas, mokslinis konsultantas – dr. Mindaugas Valius.

Kasos vėžys yra septintoje vietoje tarp dažniausiai diagnozuojamų vėžinių susirgimų pasaulyje, tačiau pagal mirtingumą jis yra ketvirtas. To priežastis – pernelyg vėlyva diagnozė ir naviko atsparumas chemoterapijai, todėl nuolatos siekiama atrasti naujas kombinacines priešvėžinės terapijos formas ir naujus būdus vėžinių ląstelių žūčiai sukelti. Šioje disertacijoje buvo ieškota dviejų strategijų – nuo geležies priklausomo ląstelės žūties tipo feroptozės ir vėžinių ląstelių badavimo sukėlimo – sinergijos priešvėžinio potencialo ir tirti jį valdantys veiksniai. Disertacijoje pirmą kartą parodyta, kad jautrumą feroptozei gali nulemti augimo veiksnių, mTORC1 baltymų komplekso aktyvacijai reikalingų aminorūgščių L-glutamino, L-lizino ir L-arginino trūkumas ir mTORC1 slopiklio rapamicino poveikis. Nustatyta, kad badaujančiose ląstelėse jautrumą feroptozei valdo ERK1/2 ir JNK kinazės. Be to, disertacijos metu išvesta ir in vitro charakterizuota nauja unikali kasos vėžio ląstelių linija Capan-26. Tai pirmoji kasos vėžio ląstelių linija, išvesta iš lietuvių kilmės pacientės naviko pooperacinės medžiagos. Šioje ir pastovioje (komercinėje) kasos vėžio ląstelių linijoje nustatyta augimo veiksnių trūkumo sukelto ląstelių mezenchiminio fenotipo raiškos padidėjimo ir jautrumo feroptozės induktoriui erastinui koreliacija. Atsižvelgiant į tai, įvertintas erastino ir epitelio-mezenchimos virsmą moduliuojančių vaistų kombinacijų poveikis ir atrasti nauji ląstelių žūtį sustiprinantys priešvėžinių junginių deriniai.

Disertacijos gynimą stebėti galite naudodamiesi šia nuoroda.

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos