Sidebar

Renginio pradžia: 2022-09-29 14:30
Renginio pabaiga: 2022-09-29 17:00

14:30 val. VU Gyvybės mokslų centro R-104 auditorijoje (Saulėtekio al. 7, LT-10257 Vilnius) MINDAUGAS LESANAVIČIUS gins disertaciją „Prooksidantinių ksenobiotikų redukcijos flavininėmis dehidrogenazėmis – elektrontransferazėmis mechanizmai” biochemijos mokslo krypties daktaro laipsniui gauti. Mokslinis vadovas – habil. dr. Narimantas Čėnas.

Disertacijos anotacija: Flavininės dehidrogenazės – elektrontransferazės geba transformuoti vieno elektrono pernašą į dviejų ir atvirkščiai oksidacijos – redukcijos reakcijose su įvairiais elektronų akceptoriais ping-pong mechanizmu, o cheminį flavino aktyvumą lemia izoaloksazino žiedas. Kai kurie iš šių elektronų akceptorių – chinonų, nitroaromatinių junginių ir aromatinių N-oksidų – gali būti laikomi prooksidantiniais ksenobiotikais: tai medžiagos, kurios gali būti randamos organizme, tačiau organizmo natūraliai nėra gaminamos. Šie ksenobiotikai gali būti redukuojami vienelektroniniu būdu katalizuojant šiame darbe nagrinėtiems trims flavofermentams – feredoksino:NADP+ oksidoreduktazėms iš Plasmodium falciparum ir Rhodopseudomonas palustris bei žiurkių neuroninei NO sintazei (atitinkamai PfFNR, RpFNR ir nNOS). Pasitelkiant stacionarios ir nestacionarios stadijos kinetinius metodus buvo atlikti detalūs mechanistiniai šių fermentų katalizuojamos ksenobiotikų redukcijos tyrimai, o jų rezultatai neprieštarauja ankstesnių tyrimų su homologiškais fermentais metu gautiems rezultatams. RpFNR fotoredukcijos tyrimai leido atlikti šios naujos tioredoksino reduktazės tipo FNR potenciometrinį charakterizavimą. Buvo parodyta, kad dehidrogenazės – elektrontransferazės gali būti panaudotos norint apytiksliai nustatyti nitroaromatinių junginių ir aromatinių N-oksidų vienelektroninės redukcijos potencialus, o apskaičiuoti elektronų pernašos atstumai šiuose fermentuose neprieštarauja išorinės sferos elektronų pernašos modeliui.

Disertacijos gynimą stebėti galite naudodamiesi šia nuoroda.

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos