Sidebar

Renginio pradžia: 2022-09-29 10:00
Renginio pabaiga: 2022-09-29 12:00

10 val. VU Gyvybės mokslų centro R-401 auditorijoje (Saulėtekio al. 7, LT-10257 Vilnius) MANTAS ŽIAUNYS gins disertaciją „Amiloidofilinių molekulių sąveika su baltymų amiloidinėmis fibrilėmis” chemijos inžinerijos mokslo krypties daktaro laipsniui gauti.  Mokslinis vadovas – dr. Vytautas Smirnovas.

Disertacijos anotacija: Amiloidinių baltymų agregacija yra susijusi su daugybės amiloidozių, įskaitant neurodegeneracines Alzheimerio ir Parkinsono ligas, atsiradimu ir progresavimu. Nepaisant dešimtmečius trunkančių intensyvių tyrimų ir daugybės eksperimentų, vis dar yra labai mažai veiksmingų, ligas stabdančių vaistų ar gydymo būdų. Prognozuojama, kad su amiloidais susijusių ligų skaičius nuolatos didės, todėl yra ypač svarbu geriau suprasti amiloidinės agregacijos procesą, taip pat ieškoti galimų anti-amiloidinių junginių.
Šiame darbe buvo tiriama amiloidofilinių molekulių ir baltymų amiloidinių fibrilių sąveika naudojant kelis skirtingus metodus. Pirmoji tyrimo dalis buvo skirta suprasti sąryšį tarp aplinkos sąlygų ir susidarančių fibrilių tipų, bei jų gebėjimą jungti baltymų agregatams specifinį dažą – tioflaviną-T. Antroji tyrimo dalis buvo skirta suprasti, kaip skirtingos amiloidofilinės molekulės sąveikauja su baltymų agregatais. Pastebėta, kad yra keli galimi amiloidofilinių junginių surišimo būdai, įskaitant tokius, kurie nesusiję su amiloidinės fibrilės paviršiumi.
Pritaikant šių tyrimų metu įgytas žinias, buvo ištirta, ar lizocimo amiloidinės fibrilės gali būti naudojamos kaip priemonė selektyviai atskirti anti-amiloidinius junginius iš kelių kompleksinių mišinių. Atskirai išanalizavus surištus ir nesurištus junginius, paaiškėjo, kad visos molekulės, turinčios anti-amiloidinių savybių, susijungė su lizocimo agregatais. Šie junginiai vėliau galėjo būti atskirti nuo fibrilių, naudojant tris skirtingus metodus, ir jie galėjo slopinti baltymų amiloidinę agregaciją.

Disertacijos gynimą stebėti galite naudodamiesi šia nuoroda.

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos