Sidebar

Renginio pradžia: 2022-09-02 15:00
Renginio pabaiga: 2022-09-02 17:00

15 val. VU Gyvybės mokslų centro R-401 auditorijoje (Saulėtekio al. 7, LT-10257 Vilnius) VYKINTA PARČIAUSKAITĖ gins disertaciją „Gama diapazono klausos nuostovieji atsakai kaip individualių pažintinių gebėjimų koreliatai” biofizikos mokslo krypties daktaro laipsniui gauti.  Mokslinė vadovė –dr. Inga Griškova-Bulanova.

Disertacijos anotacija: Elektroencefalogramos (EEG) gama diapazono (30-80 Hz) savybes galima tirti analizuojant periodinės garsinės stimuliacijos sukeliamus klausos nuostoviuosius atsakus (kNA). Esant kognityviniams sutrikimams arba jų rizikai, pastebimi kNA pakitimai. Tačiau siekiant nustatyti, ar kNA gali būti naudojamas kaip kognityvinių funkcijų sutrikimų biomarkeris, būtina išsamiai ištirti jų tarpusavio sąveikas. Siekiant tai nustatyti, atlikome sisteminę literatūros apžvalgą. Taip pat, atlikome tyrimą, kuriame detaliai išanalizavome sąsajas tarp 40 Hz kNA ir skirtingų kognityvinių gebėjimų, apimančių paprastos ir sudėtingos informacijos apdorojimą homogeniškoje sveikų tiriamųjų imtyje. Kadangi individualaus gama dažnio (IGD) kNA gali tiksliau atspindėti individo neuroninių tinklų savybes, taip pat atlikome sąsajų tarp kognityvinių gebėjimų ir IGD-kNA tyrimą sveikų tiriamųjų imtyje. Sisteminė literatūros apžvalga atskleidė, kad gama diapazono kNA skirtumai gali atspindėti gebėjimus valdyti dėmesį ir laikinai saugoti bei apdoroti informaciją. Atliktų tyrimų rezultatai parodė, kad 40 Hz kNA teigiamai koreliuoja su vidutiniu ėjimų skaičiumi atliekant Londono bokšto užduotį, taip pat, kad 40 Hz ir IGD kNA teigiamai koreliuoja su Londono bokšto užduoties vidutiniu ėjimo laiku. Šie rezultatai rodo, kad gama diapazono kNA koreliuoja su individualiais kognityviniais gebėjimais ir gali atspindėti planavimo bei darbinės atminties funkcionavimo aspektus.

Disertacijos gynimą stebėti galite naudodamiesi šia nuoroda.

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos