Sidebar

Renginio pradžia: 2022-08-30 14:00
Renginio pabaiga: 2022-08-30 16:00

14 val. VU Gyvybės mokslų centro R-401 auditorijoje (Saulėtekio al. 7, LT-10257 Vilnius) GEDIMINAS SKVARNAVIČIUS gins disertaciją „Termodinaminiai parameterai baltymų-ligandų modelinėse sistemose: jungimosi tūrio ir sąveikos energijos tyrimas” chemijos inžinerijos mokslo krypties daktaro laipsniui gauti. Mokslinis vadovas – dr. Vytautas Petrauskas, mokslinis konsultantas – prof. dr. Daumantas Matulis.

Disertacijos anotacija: Baltymų-ligandų sąveikos supratimas yra būtinas racionaliajam vaistų kūrimui. Tačiau nepaisant svarbos, dėl baltymų-ligandų sistemų sudėtingumo, kai kurios šios srities temos, tokios kaip, tūrio pokytis dėl atsirandantis dėl sąveikos tarp baltymo ir ligando (Vb) ir joninė sąveika, lieka neišnagrinėtos.Šioje disertacijoje, tūriniai baltymų-ligandų sąveikos parametrai tirti karboanhidrazių (CA) ir sulfonamidų modelinėse sistemose. Pirmą kartą nustatytas CA XIII denatūracijos su guanidino hidrochloridu (GdmHCl) kelias. Buvo ištirtas ryšys tarp GmdHCl koncentracijos ir CA I, CA II ir CA XII izoformomų lydymosi slėgio (Pm). Buvo sukurtas slėginio poslinkio fluorimetrijos metodas stipriai besjunginačių ligandų Vb nustatymui naudojant skirtingas GmdHCl ir ligando koncentracijas. Pirminių sulfonamidų ir CA I bei CA II Vb vertėms nustatyti buvo panaudotas BMR aukštame slėgyje metodas. Pirmą kartą aprašytas metodas Vb verčių nustatymui iš vienos BMR spektrų serijos.Cheminių modifikacijų ir joninės sąveikos įtaka baltymų-ligandų jungimuisi buvo ištirta naudojant modelinę sistemą sudarytą iš krūvį turinčių aminorūgščių homopolimerų ir priešingo krūvio paviršiaus aktyviųjų medžiagų (PAM). Pirmą kartą išsamiai ištirtas alifatinės grandinės ir krūvį turinčios grupės įnašas į sąveiką naudojantis priešingo krūvio poli(aminorūgščių) ir PAM sistemose.

Disertacijos gynimą stebėti galite naudodamiesi šia nuoroda.

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos