Arabinoksilanas yra pagrindinis nekrakmolinis polisacharidas, randamas javų, pavyzdžiui, kviečių, ląstelių sienelėse. Arabinoksilanų struktūros yra sudarytos iš poli-D-ksilozės pagrindo, prie kurio prijungti įvairūs pakaitai: L-arabinofuranozė, gliukurono rūgštis ir acetilo grupės. Kai kurių L-arabinofuranozių ir šoninių grandinių oligosacharidų O5 esterifikacija hidroksicinamono rūgštimis yra išskirtinė javų grūdų arabinoksilanų savybė. Norint gaminti ksilo-oligosacharidus, norimus probiotikus, endo-β-ksilanazės naudojamos kaip pagrindiniai fermentai, tačiau siekiant pašalinti pagrindinės grandinės modifikacijas, reikalingi specifiniai fermentai.
Šių doktorantūros studijų tikslas – ištirti ir apibūdinti naujus mikrobų fermentus, paverčiančius kviečių arabinoksilanus – krakmolo gamybos atliekas – į aukštesnės vertės produktus. Šiam tikslui pasiekti bus naudojamas įvairių metodų ir metodų derinys – arabinoksilanus hidrolizuojančių mikroorganizmų išskyrimas ir apibūdinimas, pasirinktų mikrobų genomų analizė, norimų fermentų identifikavimas, naudojant bioinformatiką ir proteomų analizę, genų klonavimas, gryninimas ir rekombinantinių baltymų apibūdinimas. Tikimasi, kad bus nustatyti ir apibūdinti nauji fermentų, skaidančių įvairius arabinoksilanų cheminius ryšius, variantai. Tai atvers naujas galimybes efektyviai arabinoksilanų biokonversijai.
Mokslinis vadovas / Supervisor: prof. dr. Rolandas Meškys
Kontaktai / Contacts:
tel. / phone: +37068515589
Mokslo kryptis: Chemijos inžinerija T 005