Sidebar

Spalio 11 d. vyko pirmieji kandidatų į VU tarybos narius debatai, kuriuose dalyvavo dr. Marius Dagys ir prof. dr. Urtė Neniškytė – abu kandidatai iš Gyvybės mokslų centro, atstovaujantys Gamtos mokslų srities biochemijos, geologijos, fizinės geografijos, paleontologijos, biologijos, biofizikos, ekologijos ir aplinkotyros, botanikos ir zoologijos kryptims. Diskusijos metu jie aptarė savo požiūrį į VU strateginius tikslus, mokslo vystymą, bendradarbiavimą su verslu ir tarptautiškumo stiprinimą. 

Kandidatai aptarė aukštojo mokslo tikslus

Pirmą kartą į VU tarybą kandidatuojantis dr. M. Dagys pabrėžė, kad jo kandidatūrą pasiūlė kolega, išskirtinis profesorius dr. Rolandas Meškys. Tai, pasak kandidato, rodo pasitikėjimą jo idėjomis ir kompetencijomis.

„Universitetas yra kaip gyvas organizmas – jis jau daro daug teisingų dalykų, tačiau reikia teisingai vairuoti jį toliau“, – kalbėjo dr. M. Dagys. Jis pasiūlė kurti tvarią mokslinių tyrimų ir eksperimentinės plėtros (MTEP) ekosistemą, surasti pusiausvyrą tarp fundamentinių ir taikomųjų tyrimų vystymo ir kvietė mokslo bendruomenę apie tai diskutuoti. 

Prof. U. Neniškytė, kurią iškėlė GMC direktoriaus pavaduotoja studijoms dr. Ingrida Prigodina Lukošienė, pabrėžė tarptautiškumo ir tarpdisciplininio bendradarbiavimo svarbą VU mokslo plėtrai.

„Kokybiškas mokslas turi ne tik atitikti akademinius reikalavimus, bet ir stiprinti visą universitetą bei jo bendruomenę“, – sakė ji. Viena iš pagrindinių priemonių šiai misijai įgyvendinti, pasak prof. U. Neniškytės, yra mokslo finansų perskirstymas, kuris padėtų vienodinti universiteto padalinių galimybes ir skatintų darnų vystymąsi. Ji taip pat pabrėžė VU tarybos atsakomybę užtikrinti, kad VU išlaikytų visapusiško išsilavinimo misiją. 

Kandidatai išreiškė poziciją dėl Ukrainos, reitingų ir tarptautiškumo

Diskusijų dalyviai sulaukė ne vieno klausimo iš auditorijos, tarp jų – apie pilietinę poziciją dėl karo Ukrainoje. Abu kandidatai vienareikšmiškai sutarė, kad Rusija yra atsakinga už sukeltą karą ir Lietuva turi teikti karinę bei kitokią paramą Ukrainai. 

Kalbant apie universitetų reitingus, dr. M. Dagys pasisakė už aktyvų VU dalyvavimą reitinguose, nes tai padeda pritraukti daugiau mokslinių užsakymų ir finansavimo tyrimų plėtrai. Tuo tarpu prof. U. Neniškytė išreiškė skeptišką požiūrį į reitingų reikšmę.

„Kriterijai, pagal kuriuos vertinami universitetai, ne visada atspindi tikrąją mokslo kokybę, o dažnai skatina atitikti formalius reikalavimus, kurie nekuria vertės“, – teigė mokslininkė. 

Vienas iš svarbių debatų klausimų buvo studentų išvykimas studijuoti bei stažuotis užsienyje. Abu kandidatai sutiko, kad tai nėra universiteto praradimas – grįžtantys studentai parsiveža vertingos tarptautinės patirties. „Mūsų studentų išvykimas ir grįžimas sukuria didelę pridėtinę vertę universitetui, nes jie grįžta su naujomis idėjomis ir kontaktais“, – pabrėžė dr. M. Dagys. Prof. U. Neniškytė pridūrė, kad dalyvavimas tarptautiniuose projektuose ir bendradarbiavimas yra itin svarbu ir reikia skatinti studentų įtraukimą į tarptautinius tyrimus bei finansavimo iniciatyvas. 

Debatų pabaigoje abu kandidatai apibendrino savo vizijas ir įsipareigojimus. Prof. U. Neniškytė tvirtino, kad jaučia asmeninę atsakomybę prisidėti prie universiteto kultūros ir bendruomenės stiprinimo, jei būtų išrinkta į Tarybą: „Matau Tarybos darbą kaip galimybę dar labiau sustiprinti VU kultūrą ir jo tapatybę.“

Dr. M. Dagys pažymėjo, kad VU turėtų išlikti diskusijų erdve, kurioje gimsta naujos idėjos ir randama pusiausvyra tarp verslo ir fundamentinio mokslo: „Esu pasirengęs vykdyti Tarybos nario pareigas ir įgyvendinti savo viziją, kurią pristačiau savo motyvaciniame laiške.“ 

Diskusijos įrašą galite išklausyti čia.    

Kiti kandidatų į VU tarybą debatai vyks spalio 16 d. 17 val. VU Filologijos fakultete. Visą su Tarybos rinkimais susijusią informaciją rasite VU tinklalapyje.

Balsavimas padaliniuose vyks š. m. spalio 28–29 d. Prieš tai spalio 21–22 d. vyks išankstinis balsavimas. Prireikus antrojo rinkimų balsavimo turo, jis vyktų lapkričio 12–13 d.  

Vilniaus universiteto taryba – kolegialus valdymo organas, atsakingas už universiteto strateginį valdymą, akademinių interesų atstovavimą, darnų vystymąsi ir viešumo bei atskaitomybės visuomenei užtikrinimą.

 GMC kandidatai
 
Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos