Sidebar

Vilius Malūnavičius apgynė disertaciją „Geobacillus lipoliziniai fermentai: struktūros-funkcijos tyrimai ir pritaikymas polikaprolaktonų perdirbimui“ ir jam buvo suteiktas biologijos mokslo krypties daktaro laipsnis. 

Šios disertacijos mokslinė vadovė VU GMC doc. dr. Renata Gudiukaitė.

Disertacijos gynimo tarybai pirmininkavo prof. dr. Rolandas Meškys (VU GMC), ją sudarė doc. dr. Julija Armalytė (VU GMC), prof. dr. Romas Kazlauskas (Minesotos Tvin Sičio universitetas), prof. dr. Elena Servienė (Gamtos tyrimų centras), doc. dr. Jolanta Sereikaitė (Vilniaus Gedimino technikos universitetas).

Pramonės revoliucija leido žmonijai pasiekti klestėjimo amžių, tačiau kartu atnešė ir gausybę neigiamų eksternalitetų. Vienas jų – tarša įvairiais plastikais. Tai ne tik ekologinė, tačiau ir ekonominė problema, tad būtina ieškoti naujų inovatyvių sprendimų, leidžiančių išlaikyti didelius gamybos tempus, tačiau turinčius mažesnį žalingą poveikį aplinkai.

Vienas galimų sprendimų – platesnis fermentų taikymas pramonėje, teigiama disertacijoje. Fermentai yra efektyvūs katalizatoriai, nekenkia aplinkai, yra skaidūs ir gali būti naudojami pakartotinai. Lipoliziniai fermentai (lipazės, esterazės ir kt.) – tai hidrolazių, skeliančių karboksilesterinius ryšius lipiduose, grupė. Pastaruoju metu daugėja tyrimų, rodančių, jog šiuos fermentus galima pritaikyti ir poliesterinių plastikų skaidymui. Efektyvus tokių plastikų pašalinimas ne tik reikšmingai prisidėtų prie antropogeninės taršos mažinimo, bet ir leistų panaudoti susidarančias atliekas pakartotinai.

Disertacijoje dėmesys skiriamas ne tik esamų fermentų pritaikymui, tačiau ir jų modifikavimui. Taikant baltymų inžinerijos strategijas galima pagerinti turimų fermentų savybes ir įgauti naujų žinių apie jų veikimą. Dėl patrauklių pramoninių savybių šioje disertacijoje dėmesys skiriamas Geobacillus genties sintetinamiems lipoliziniams fermentams: šiuo darbu siekiama praplėsti struktūros-funkcijos žinias apie mažiau aprašytas 55 kDa dydžio Geobacillus karboksilesterazes bei įvertinti galimybę pritaikyti Geobacillus lipolizinius fermentus poliesterių perdirbimui.

Malunavicius Vilius Gudiukaite Renata

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos