Sidebar

Vilniaus universiteto (VU) startuolis „Biomatter“ sėkmingai pritraukė 6,5 mln. eurų investiciją iš rizikos kapitalo fondų „Inventure“ ir „UVC Partners“. Lyderiaujanti fermentų inžinerijos įmonė pasitelkdama dirbtinį intelektą (DI) kuria naujus, gamtoje neegzistuojančius fermentus. Pasak ekspertų, DI pritaikymas baltymams kurti gali padėti išspręsti esmines problemas, susijusias su jų inžinerija.

Prie pagrindinių šio etapo investuotojų prisijungė ir jau esami „Biomatter“ investuotojai – lietuvių fondas „Practica Capital“, „Metaplanet“, verslo angelai, pramonės ekspertai.

VU mokslo prorektorė prof. Edita Sužiedėlienė džiaugiasi VU startuolio pasiekimu ir pabrėžia, kad kryptingas tikslo siekimas yra vienas kertinių dalykų įmonės kelyje.

„Startuoliai, kilę iš universiteto aplinkos, turi didelį potencialą generuoti aukštos pridėtinės vertės produktus bei paslaugas. Kaip žinoma, startuolio kelyje pasitaiko nemažai iššūkių, tad labai svarbu nepritrūkti užsispyrimo ir turėti vieningą ir tikslo siekiančią komandą. Džiugu, kad VU startuolio „Biomatter“ veikla pastebėta ir įvertinta investuotojų jau ne pirmą kartą. Įmonei tai patvirtinimas, kad jos kuriami produktai randa savo vietą rinkoje, ir postūmis augti ir plėstis. Universiteto bendruomenei – tai žinia, kad laboratorijose gimstančios idėjos yra aktualios ir, peržengusios universiteto sienas, sprendžia šiandienos visuomenės ir verslų problemas“, – sako VU mokslo prorektorė.

Fermentai – raktas į bioekonomikos ateitį

Šiandien gamtoje randami fermentai atlieka svarbias funkcijas įvairiose pramonės šakose: diagnostikoje (pvz., naudojant DNR polimerazes), genų redagavimo srityje (pvz., CRISPR-Cas sistemos), biokuro gamyboje (pvz., naudojant celiulazes) ar žemės ūkyje (pvz., naudojant fitazes).

Tačiau kiekvienai sričiai ir pritaikymui reikalingi nauji, unikalūs fermentai, kurių generavimas yra itin didelis iššūkis mokslininkams. Dabartiniai fermentų kūrimo metodai yra paremti brangiais eksperimentiniais tyrimais, kurie gali trukti mėnesius ar netgi kelerius metus, o tokiu būdu sukurtų fermentų taikymo galimybės – vis dar labai ribotos.

20240806 Biomatter team original 

„Fermentai atliks itin svarbų vaidmenį ateities bioekonomikoje. Šios molekulės yra įgalinantis elementas, leidžiantis mums kurti ir gaminti naujus cheminius junginius, ląsteles ir net organizmus. Unikalūs fermentai, kuriuos sėkmingai kuriame savo partneriams visame pasaulyje, demonstruoja mūsų gebėjimą peržengti įprastas fermentų inžinerijos ribas. Tikime, jog neribotos galimybės kurti norimus fermentus mums padės prisidėti kuriant gražesnį rytojų planetai ir žmonėms“, – sako Laurynas Karpus, „Biomatter“ direktorius ir bendraįkūrėjis.

Inovatyvios technologijos tvariai ateičiai

2019 m. „Biomatter žurnale „Nature Machine Intelligence“ pademonstravo, kad pasitelkiant DI galima sukurti naujus, gamtoje neegzistuojančius fermentus. Šis svarbus algoritmas atvėrė naujus kelius sintetinės biologijos tyrimams ir plėtrai visame pasaulyje. Šiandien „Biomatter“ plėtojama „Intelligent Architecture™“ platforma leidžia kurti visiškai unikalius fermentus, išvengiant natūraliems fermentams būdingų trūkumų ir taip smarkiai praplečiant jų taikymo galimybes.

Naudodamas šią platformą, „Biomatter“ kuria fermentus, pritaikytus įvairioms pramonės šakoms, įskaitant chemijos ir maisto pramonę, žemės ūkį, mediciną ir gyvybės mokslus. Tai padeda sutrumpinti fermentų kūrimo laiką nuo metų iki vos kelių savaičių ir atveria naujų fermentų funkcijų kūrimo galimybes.

„Dirbtiniu intelektu pagrįstas baltymų dizainas šiuo metu yra viena įdomiausių ir dinamiškiausių sričių rizikos kapitalo fondų investicijoms. Inovatyvus „Biomatter“ požiūris į fermentų kūrimą nuo pradžios leidžia peržengti natūralių fermentų ribas ir pasiekti tikrą proveržį biotechnologijos srityje. Esame labai sužavėti visa komanda ir įsitikinę, kad „Biomatter“ yra dirbtinio intelekto pagrindu kuriamų baltymų lyderis“, – sako dr. Oliveris Schoppe, „UVC Partners“ atstovas.

Nauja investicija kartu su sparčiai augančiu klientų ratu, kuriam priklauso ir tokios įmonės kaip „Thermo Fisher Scientific“, „BASF“, „Neogen“, leis „Biomatter“ toliau plėsti savo unikalios platformos galimybes ir kurti inovatyvius produktus.

„Dirbtinio intelekto pritaikymas baltymams kurti bus transformacija, padėsianti išspręsti esmines problemas, susijusias su jų inžinerija. Ankstesnių projektų rezultatai, pasiekti bendradarbiaujant su tarptautinėmis kompanijomis, liudija, kad „Biomatter“ kuriama technologija spartina šios srities inovacijas, plėsdama fermentų pritaikymo galimybes tiek esamose, tiek naujose srityse. „Biomatter“ komanda nuolat tobulina fermentų inžinerijos platformą, kad patenkintų didelę fermentų inžinerijos paklausą“, – teigia „Inventure“ investicijų partneris Kevinas Löschas.

 

 

Tekstas parengtas pagal „Biomatter“ informaciją.

Gabijos Monikos Vainiūtės nuotr.

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos