Sidebar

Kotryna Čekuolytė apgynė disertaciją „Termofilinių Geobacillus genties bakterijų sintetinamų sidabro nanodalelių antimikrobinio poveikio mechanizmas“ ir gavo biologijos mokslo krypties daktaro laipsnį.

Disertacijos vadovė – prof. dr. Eglė Lastauskienė (VU GMC). Disertacijos gynimo tarybą sudarė: doc. dr. Raimondas Šiukšta (Pirmininkas; VU GMC), taip pat dr. Kaja Kasemets (Nacionalinis cheminės fizikos ir biofizikos institutas, Estija), prof. dr. Nomeda Kuisienė (VU GMC), dr. Rasa Petraitytė-Burneikienė (VU GMC), dr. Živilė Strazdaitė-Žielienė (Gamtos tyrimų centras).

Dėl didėjančio mikroorganizmų atsparumo dabar naudojamoms priešmikrobinėms medžiagoms, reikia ieškoti alternatyvių gydymo būdų. Viena iš alternatyvų antibiotikams ir priešgrybeliniams vaistams galėtų būti sidabro nanodalelės (AgND). AgND pasižymi kompleksiniu priešmikrobiniu poveikiu ląstelėms, vienu metu tiesiogiai paveikiant įvairias ląstelės dalis ir jos funkcijas. Šiuo metu didžioji dalis komerciškai prieinamų AgND yra gaunamos fizikiniais ir cheminiais būdais, tačiau šie metodai yra brangūs ir nedraugiški aplinkai. Kaip aplinkai draugiška alternatyva yra naudojami biologiniai AgND sintezės būdai. Nors apie AgND, gautas naudojant mezofilinius organizmus, yra žinoma daug, vis dar trūksta tyrimų su AgND gautomis naudojant termofilinius organizmus. Šioje disertacijoje tiriamos AgND, gautos naudojant termofilines Geobacillus genties bakterijas. Buvo įvertintas AgND priešmikrobinio poveikio mechanizmas prieš su žmogaus odos ligomis siejamas bakterijas ir mieles. Nustatytas šių AgND poveikis ląstelių membranoms, sukeliamas oksidacinis stresas, bei ar po poveikio AgND yra aktyvuojamos kaspazės mielių ląstelėse (t.y., ar vyksta programuota mielių ląstelių žūtis). Be to, siekiant sumažinti AgND toksinį poveikį, pirmą kartą AgND poveikis buvo derintas su elektroporacija. Taip pat ištirtas šių AgND citotoksinis poveikis žmogaus keratinocitų ląstelėms, siekiant nustatyti, ar AgND, gautos naudojant termofilines bakterijas, yra saugios naudoti praktikoje.

Disertacija rengta 2019 – 2023 metais VU GMC Biomokslų institute. Mokslinius tyrimus rėmė Lietuvos Mokslų Taryba.

Cekuolyte Kotryna Dr1

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos