Sidebar

Pažymint 2020/2021 mokslo metų pabaigą Vilniaus universiteto Gyvybės mokslų centre įteiktos padėkos savanoriams centro studentams ir darbuotojams, kurių dėka pernai įkurtoje laikinojoje diagnostinio testavimo laboratorijoje PGR metodu tirti SARS-CoV-2 koronaviruso mėginiai. Ši GMC mokslininkų ir tyrėjų savanoriška iniciatyva prisidėjo prie spartesnio COVID-19 diagnozavimo, sumažino kitų laboratorijų krūvį ir sutrumpino laiką, per kurį pacientai sulaukė atsakymų.

„Noriu visiems jums padėkoti už fantastinius metus ir tuos fantastinius darbus, kuriuos jūs dirbote labai dedikuotai ir pasiekėte įspūdingų rezultatų“, – padėką išreiškė Gyvybės mokslų centro (GMC) direktorius prof. dr. Gintaras Valinčius.

Prieš įteikdamas savanoriams padėkos raštus ir simbolines dovanėles jis prisiminė SARS-CoV-2 koronaviruso mėginių tyrimams skirtos laboratorijos pradžią. Pasak jo, praėjusių metų kovo viduryje, kai tik šalyje buvo paskelbtas karantinas, GMC vadovai svarstė, kuo galėtų prisidėti kovojant su COVID-19 pandemija. Kilo mintis, jog GMC gali priimti ištirti SARS-CoV-2 koronaviruso mėginius polimerazės grandininės reakcijos (PGR) metodu, kadangi centro mokslininkai jau turėjo patirties taikyti šį metodą kituose savo moksliniuose darbuose, tyrimuose.

„Pradžioje karštai diskutuota, buvo daug neapibrėžtumo. Reikėjo prisiimti lyderystę ir riziką, o peržengus rizikos baimės barjerą, reikėjo imtis konkrečių veiksmų steigti laikinąją diagnostinio testavimo laboratoriją. Čia labai daug nuveikė šios laboratorijos vadovė Eglė Lastauskienė, operacijų vadovė Kristina Daniūnaitė, GMC direktoriaus pavaduotojas Rokas Abraitis, atsakingas už logistinius ir kitus ūkinius klausimus. Vėliau į laboratorijos veiklą jungėsi ir savanoriai. Per tuos metus sukaupėme vertingos parties ir žinių apie šį patogeną“, – pasakojo GMC direktorius prof. dr. G. Valinčius.

Jis taip pat išskyrė du svarbius laboratorijos aspektus: verifikuotą testavimo metodą su parengtu operacijų standartu, o taip pat sukurtą paviršių testavimo metodą.

„Galbūt kriminalistikoje panašūs metodai jau buvo naudojami, dabar jis buvo pritaikytas aptikti patogenus. Šis metodas sukurtas neatlygintinai ir perduotas Lietuvai, – pabrėžė GMC direktorius. – Visų jūsų dėka mūsų laboratorijos rezultatai pripažįstami ir nekvestionuojami. Džiugu, kad tai plačiai atsispindėjo ir žiniasklaidoje, prisidėjo prie GMC vardo garsinimo.“

Prof. dr. G. Valinčiaus teigimu, tuo pačiu plačiajai visuomenei buvo pasiųsta žinia, kad jeigu tik atsiranda tam tikra situacija, kur mokslininkai gali prisidėti savo rankomis ir žiniomis, jie visą laiką yra pasirengę tą padaryti.

Pernai liepos 6-ąją minint Karaliaus Mindaugo karūnavimo ir Tautiškos giesmės dieną Prezidentas Gitanas Nausėda įteikė valstybinius apdovanojimus Lietuvai nusipelniusiems asmenims. Prezidentas pagerbė ir su naujojo koronaviruso pandemija kovojusius mokslininkus. Apdovanojimai įteikti VU GMC bendruomenės atstovams: dr. K. Daniūnaitei, dr. E. Lastauskienei ir dr. R. Abraičiui.

 

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos