Sidebar

Joana Smirnovienė, Vilniaus universiteto Gyvybės mokslų centro (GMC) Biotechnologijos instituto biotechnologijų krypties doktorantė, įvertinta už mokslinius tyrimus. Jie orientuoti į inovatyvių farmacinių preparatų, skirtų vėžiui ir nutukimui gydyti, kūrimą. J. Smirnovienei vėliau šiais metais bus įteikta 6000 eurų premija.

Pati laureatė sako, jog šis apdovanojimas yra sunkaus ir kryptingo darbo didžiulis įvertinimas, kuris skatina ir toliau judėti į priekį.

Šią savaitę septynios iškilios mokslininkės iš Baltijos šalių, tarp jų ir J. Smirnovienė, buvo pripažintos laureatėmis „L'ORÉAL Baltic“ programos „Moterims moksle“ (angl. „Women in Science“) apdovanojimuose. Programa „Moterims moksle“ skatina talentingas mokslininkes tęsti tyrimus ir pagerbia už indėlį, siekiant visuomenės pažangos. Ši programa įgyvendinama bendradarbiaujant su Baltijos šalių mokslų akademijomis ir UNESCO nacionalinėmis komisijomis.

Nugalėtojos laurai ir 6000 eurų premija taip teko ir kitai Vilniaus universiteto mokslininkei – Vilniaus universiteto Chemijos ir geomokslų fakulteto Nanotechnologijų ir medžiagotyros centre „Nanotechnas“ dirbančiai dr. Ievai Plikusienei. Jai premija bus įteikta už SARS-CoV-2 baltymų ir antikūnų sąveikų tyrimus.

Be minėtų dviejų Lietuvos mokslininkių konkurso laimėtojomis paskelbtos ir Inga Pudža, Dana Kigitoviča ir Vita Rovite iš Latvijos, Mari-Ann Lind ir Kaija Pohako-Esko iš Estijos. Vertinimo komisija pabrėžė, kad „Moterims moksle“ apdovanojimais pagerbtos moterys svariai prisideda prie mokslo pažangos įvairiose srityse – nuo išmaniųjų medžiagų kūrimo iki vėžio gydymo, COVID-19 pandemijos suvaldymo.

Už indėlį į mokslą per ketverius programos Lietuvoje metus jau buvo apdovanotos šešios Lietuvos tyrėjos. Praėjusiais metais Lietuvoje buvo apdovanotos doktorantė Dominyka Dapkutė bei Dr. Rima Budvytytė.

Tai vienintelė paramos programa dedikuota mokslininkėms Baltijos šalyse. Ši programa skatina Baltijos šalių mokslininkių profesinį tobulėjimą, padėdama joms siekti naujų tikslų ir kurti naudą tiek mokslo, tiek visuomenės labui. Europoje mokslininkės susiduria su skirtingais iššūkiais. Pavyzdžiui, tik 14 proc. visų aukščiausių akademinių pareigų Europoje užima moterys, tik 33 proc. tyrėjų yra moteriškos lyties, tačiau tik mažiau nei 4 proc. Nobelio premijų už mokslo pažangą yra skirta moterims.

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos