Sidebar

Europos mokslo elitas įvertino Vilniaus universiteto (VU) ir Toronto universiteto profesoriaus Artūro Petronio veiklą ir pritarė jo narystei Europos molekulinės biologijos organizacijoje (EMBO). Naujieji nariai buvo paskelbti liepos 9 d. EMBO 60 metų jubiliejaus proga.

„Džiaugiuosi įsiliedamas į elitinį Europos mokslininkų būrį ir garsindamas Lietuvos ir VU vardą. EMBO jubiliejus beveik sutampa su kitu, mums dar aktualesniu. Kitais metais sukaks 50 metų Lietuvos molekulinei biologijai. 1975-aisiais tuometiniame Enzimologijos institute (nuo 1995 m. – Biotechnologijos institutas) profesorius Arvydas Janulaitis pradėjo plėtoti genų inžineriją. Iš šios iniciatyvos ir išaugo bei susiformavo stipri molekulinės biologijos ir biotechnologijos mokykla, kurioje mokslinius pagrindus įgijau ir aš“, – kalbėjo prof. A. Petronis.

Prof. A. Petronis yra trečiasis Lietuvos ir VU mokslininkas, tapęs EMBO nariu. Jo pirmtakai – taip pat VU Gyvybės mokslų centro (GMC) tyrėjai prof. Virginijus Šikšnys ir prof. Saulius Klimašauskas. Lietuva EMBO valstybe nare tapo 2016 m.

„Esu labai dėkingas visiems savo mokytojams tiek Lietuvoje, tiek užsienyje“, – pažymėjo prof. A. Petronis.

Mokslininkas jau ne vienerius metus tyrinėja epigenetinius žmogaus ligų mechanizmus. 2018 m. jis VU GMC inicijavo Epigenetinių tyrimų laboratorijos, bendriems tyrimams suvienijusios Toronto universiteto ir VU GMC mokslininkus, atsiradimą. Vienas iš pagrindinių pastarųjų metų Vilniaus ir Toronto epigenetikų pasiekimų yra susijęs su cirkadinių ritmų epigenetika. Pasak profesoriaus, laiko dimensija epigenetiniuose tyrimuose gali būti itin reikšminga – tai puiki niša naujiems svarbiems moksliniams tyrimams, prie kurių turi galimybę prisidėti ir Lietuvos specialistai.

„Naujieji EMBO nariai ir asocijuotieji nariai įnešė didžiulį indėlį į fundamentinius gyvybės mokslų tyrimus, o daugeliu atvejų jų darbas nutiesė kelią inovacijoms, gerinusioms gyvenimo sąlygas visame pasaulyje. EMBO švenčiant veiklos metines, minime esminį jos narių vaidmenį stiprinant tarptautinius gyvybės mokslų mokslinius tyrimus ir prisidedant prie jos programų ir veiklos. Nuoširdžiai sveikinu visus išrinktuosius“, – kalbėjo EMBO direktorė Fiona Watt.

60-mečio proga EMBO išsirinko 100 naujų narių ir 20 asocijuotųjų narių. Naujai išrinkti nariai ir asocijuotieji nariai gyvena 37 šalyse.

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos