Sidebar

Minjo universitete Bragoje (Portugalija) vyko ketvirtoji metinė „Arqus“ konferencija, kurios tema – „Vienijame universitetus, įveikiame iššūkius“. Šis tris dienas trukęs reikšmingas „Arqus“ renginys subūrė apie 250 dalyvių iš įvairių universitetų.

Konferencijoje dalyvavo universitetų vadovybė, universitetų partnerių personalas, „Arqus“ tarptautinės ekspertų tarybos nariai, kolegos iš kitų aljansų, ekspertai bei studentai. Pirmąją dieną konferencija prasidėjo oficialiu atidarymu, kuriame dalyvavo Portugalijos švietimo, mokslo ir inovacijų ministras Fernando Alexandre, „Arqus“ koordinatorė Dorothy Kelly ir Minjo universiteto rektorius Rui Vieira de Castro.

Plenarinėse sesijose aptartos įvairios, universitetams svarbios temos: mokslinių tyrimų vertinimo reformos potencialas, universitetų vaidmuo sudėtingais / kriziniais laikotarpiais bei tarptautiškumo strategijų stiprinimo galimybės. Ypatingas dėmesys buvo skiriamas tarpdiscipliniškumo ir bendradarbiavimo svarbai. Universiteto ir kitų akademinių bendruomenių bendradarbiavimas leidžia praplėsti mokslinių tyrimų ribas, skatinti inovacijas ir kurti tvarius sprendimus.

Svarbus konferencijos akcentas buvo Gyvybės mokslų centro studentės Uršulės Barkauskaitės dalyvavimas. Ji, būdama „Arqus“ studentų tarybos narė, dalyvavo tarptautiškumo panelinėje sesijoje ir vėliau buvo išrinkta „Arqus“ Studentų Tarybos viceprezidente. Uršulė Barkauskaitė pabrėžė, kad „Arqus“ aljansas turi didelę reikšmę plečiant studentų mobilumo ir mokslo kokybės galimybes bei formuojant Europos aukštojo mokslo erdvės identitetą. „Arqus studentų taryba tikisi, jog kiekvienas studentas, kuris turės galimybę dalyvauti tokioje studijų programoje, įgis unikalią tarpdisciplininę patirtį, kuri ne tik praturtins asmens suvokimą apie šiandieninį aukštąjį mokslą, bet ir taps papildomu žingsniu formuojant kiekvieno universiteto europietišką identitetą,” – teigiama Tarybos parengtame poziciniame dokumente.

Be to, Uršulė išreiškė viltį, kad „Arqus“ aljanso veikla padės formuoti vieningą požiūrį į praktikas, leidžiant studentams ne tik įgyti tarptautinį išsilavinimą pasinaudojant mobilumo galimybėmis, bet ir pabrėžti atvirą erdvę potencialiems ir esamiems tyrėjams bendradarbiauti. “Tai padės praplėsti mūsų mokslinių bendruomenių tinklo ribas ir skatins dar glaudesnį bendradarbiavimą tarp skirtingų disciplinų ir institucijų”, - teigė studentė.

„Arqus“ metinė konferencija yra ne tik diskusijų ir bendradarbiavimo platforma, bet ir puiki proga visiems įsitraukusiems susitikti gyvai, socializuotis ir pasidžiaugti sutvirtėjusiu aljansu. Tai tarsi mokslo metų pabaigos šventė, kurioje susitinka visų lygmenų universitetų atstovai – nuo rektorių iki tematinių darbo grupių atstovų bei studentai. Renginiai kaip šis parodo, kaip svarbu studentams įsitraukti į tokio tipo veiklas ir aiškiai išsakyti savo nuomonę rūpimais klausimais.

20240708 Arqus main  20240708 Arqus v2  20240708 Arqus v1 

Rektorių ir jų atstovų susirinkime buvo diskutuota apie esminius aljanso strateginės krypties klausimus ir reikšmingus iššūkius, su kuriais susiduria Europos universitetų aljansai ir aukštasis mokslas. Šios diskusijos buvo itin svarbios siekiant užtikrinti visišką institucijų įsipareigojimą aljanso politikai ir veiklai bei turės įtakos „Arqus“ vizijos, misijos ir darbo plano tęstinumui ilguoju laikotarpiu.

Konferencijos metu įgyta patirtis ir sukaupta išmintis bus itin svarbi siekiant stiprinti aljanso tikslus švietimo, mokslinių tyrimų, inovacijų bei visuomenės įtraukimo srityse. Metinė „Arqus“ konferencija parodė, kaip svarbu stiprinti tarpdisciplininį bendradarbiavimą ir studentų įsitraukimą, siekiant kurti inovatyvią ir integruotą Europos aukštojo mokslo erdvę.

 

Plačiau apie „Arqus“ tinklą:
https://arqus-alliance.eu/
https://www.vu.lt/tarptautiniai-rysiai/arqus-europos-universitetu-aljansas

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos