Sidebar

 

Dalyko pavadinimas

Mokslo kryptis kodas

Kamieninis padalinys

Šakinis padalinys (-iai)

Baltymų sąveikos

Biofizika N 011

Chemijos inžinerija T 005

Gyvybės mokslų centras

Biotechnologijos Institutas

Dalyko apimtis kreditais

10

Studijų būdas

Kreditų skaičius

Studijų būdas

Kreditų skaičius

paskaitos

0

konsultacijos

2

individualus

8

seminarai

0

Kurso tikslai

Pažinti molekulinės sąveikos procesus, kuriuose baltymai vaidina pagrindinį vaidmenį. Dėmesys kreipiamas į nekovalentinę, silpną sąveiką ir pagrinde apima baltymų sąveiką su kitais baltymais ir mažamolekuliniais cheminiais junginiais, kurie gali būti vaistai.

Pagrindinės temos

  • Sąveikų biotermodinamika, jungimosi konstantos, Gibso energija, entalpija, entropija.
  • Sąveikų ryšys su baltymų stabilumu bei susivyniojimu.
  • Sąveikų tyrimo metodai: terminis poslinkis, izoterminė titravimo kalorimetrija, fermentinio slopinimo metodai, paviršiaus plazmono rezonansas, diferencinė skanavimo kalorimetrija, baltymų rentgenostruktūrinė kristalografija ir kiti.
  • Eksperimentinių stebėjimų biofizikinis grafinis modeliavimas.
  • Cheminių junginių bei baltymų struktūros ir sąveikos koreliacijos.

Pagrindinė literatūra

  • K. Dill, R. L. Jernigan, I. Bahar. 2017. „Protein Actions“. Garland Science.
  • J. Kuriyan, B. Konforti, D. Wemmer. 2013. „Molecules of Life: Physical and Chemical Principles“. Garland Science.
  • D. Matulis, ed. 2019. „Carbonic Anhydrase as Drug Target“. Springer-Nature.
  • Moksliniai straipsniai biotermodinamikos tema.

Vertinimo strategija

Vertinimo kriterijai

Egzaminas arba seminaras

Egzamine 5-10 klausimų, seminaras 45 min.

Konsultuojančio (-ių) dėstytojo (-ų) vardas, pavardė

Pedagoginis

vardas

Mokslo

laipsnis

El. paštas

Daumantas Matulis

prof.

dr.

Patvirtinta Gyvybės mokslų centro Doktorantūros mokyklos Tarybos posėdyje 2021-10-14, protokolo Nr. (4.10)600000-KT-..

Tarybos pirmininkė dr. Daiva Baltriukienė

 

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos